Začínáme s chovem slepic

Ceny vajec v obchodech stoupají, a tak jste možná začali uvažovat o pořízení vlastních slepiček... Taková domácí vajíčka od slepic chovaných na čerstvém vzduchu, s možností pasení, mají navíc lepší chuť a výživové hodnoty, než vajíčka produkovaná v halách. A tak tu pro vás máme pár základních informací do začátku chovu slepic.

    domácí vajíčka a slepice         ochranná síť pro chov slepic         kurník pro slepice s výběhem

Kde koupit kuřátka či kuřice ?

Doporučujeme se obrátit na stálého, spolehlivého, ideálně místního chovatele či farmu, kde vám poradí i s výběrem vhodného plemene. Vyhněte se nákupu od neověřených překupníků, kde není známo, čím byla drůbež živena a nemáte záruku dobrého zdravotního stavu.

Kolik slepic si pořídit ?

Slepice jsou tvor společenský a proto doporučujeme pořídit minimálně dvě, ideálně tři. Jedna slepice snese za rok cca 300 vajec. K tomu, aby slepice snášely, není třeba přítomnost kohouta. Nicméně, pokud vám to sousedé a okolnosti dovolí, je hejno pod vedením a ochranou kohouta klidnější. A v neposlední řadě si budete moci, pokud budete chtít, odchovat vlastní kuřátka.

Kolik místa potřebuje taková jedna slepička ?

To, že slepice chodí spát do kurníku, asi tuší každý. A také se do něj umisťují snůšková hnízda, aby do něj mohly pohodlně snášet, a vy pak chodili pohodlně sbírat vejce. Ať už se do stavby takového kurníku pustíte sami, či využijete možnosti kurník zakoupit, počítejte že:

- 1 m² plochy kurníku je vhodný pro 6-7 slepic dle velikosti zvoleného plemene

- na jednom snůškové hnízdě ( kukani) se mohou vystřídat až 4 slepičky

- a nezbytnou součástí kurníku je i hřad, kde počítáme zhruba 25 cm délky pro jednu slepici či kohouta

Napájení slepic

Pro zajištění stálého přístupu k vodě, doporučujeme pořízení napáječky, praktické a oblíbené jsou tzv. kloboukové, neboli bajonetové napáječky. Snadno se plní, čistí a díky možnosti zavěšení, či postavení na nožičky, udrží vodu déle hygienicky čistou. Pro jednu slepici je třeba počítat s potřebou cca 0,5 l vody na den.

Krmení slepic

Praktickým vybavením jsou automatické krmítka, mezi která patří např. oblíbená tzv. nášlapná krmítka. Zásobník zajistí dostatečné množství krmiva i na více dní, bez nutnosti vaší přítomnosti.  Nášlapný mechanismus navíc uchrání před ujídáním nežádoucími hlodavci, či volným ptactvem, a tak slouží i k prevenci zavlečení nežádoucích chorob. Pro výběr vhodné velikosti krmítka počítejte orientačně se 120g krmiva na slepici na den.

Ochrana před predátory

Pro vymezení plochy určené pro slepičí výběh, se mohou krom pevného oplocení použít ochranné sítě. Sítě slouží nejen k zabránění úniku slepic, ale také v elektrickém (vodivém) provedení, k jejich ochraně před nežádoucím útokem například psa. A díky variabilitě a snadnému použítí, se dobře přemisťují. Takže po vypasení stávající zelené plochy, je možno slepicím vymezit další kus trávníku, a původní místa nechat zregenerovat. Ideálním moderním konceptem je tak spojení takzvaného mobilního kurníku a ochranné sítě.

Další možností a technickou vymožeností je automatické otevírání a zavírání kurníku. Zařízení, které se skládá z řídící jednotky s čidlem na světlo a šoupacích kovových dvířek. Bez vaší přítomnosti se kurník za ranního úsvitu automaticky otevře a se soumrakem večer opět uzavře.

Vaše slepičky stráví v kurníku noc v bezpečí před nežádoucími návštěvníky jako je liška, kuna či lasička.

A vy nemusíte vstávat a chodit spát se slepicemi :)